Posibile întârzieri salariale și pierderi de posturi. Plata prin costul per elev nu ține cont de realitatea din sistemul de învățământ

La nivel național există temerea ca unele cadre didactice să își piardă postul sau să apară întârzieri salariale, la finalul anului. În Dolj, Inspectoratul Școlar a luat măsuri din timp pentru anul școlar 2018-2019, mai exact, s-au făcut comasări de clase pentru reducerea costurilor. Problema pleacă de la subfinanțarea sistemului. Calculată fără să  se ţină cont de realitatea existentă în unităţile de învăţământ, plata prin costul standard nu reușește să acopere nevoile sistemului.

Sistemul educațional este subfinanțat. O spun chiar profesorii. Există temerea ca la finalul acestui an să apară întârzieri salariale. Nu este primul an în care se întâmplă.
Cadrele didactice sunt bugetate pe costul standard. Acesta se calculează, de regulă, în lunile noiembrie-decembrie, apoi se dă hotărâre de guvern. Așa sistemul de educație este bugetat tot anul. Problema de această dată pleacă de la faptul că au apărut măriri salariale, dar costul standard nu a fost corectat pe măsura majorărilor.

Cum se calculează costul standard per elev/ școlar?

Sistemul de educație din România supraviețuiește, în prezent, cu jumătate din alocarea bugetară stabilita prin lege. Potrivit Legii educației, învățământul trebuie să aibă alocată anual o cota de 6% din PIB, însă realitate se alocă în jur de 3%. Sistemul de educație este bugetat pe costul standard.

„Se înmulțește numărul de elevi cu suma alocată pentru fiecare elev, diferențiată pe cicluri și în felul acesta noi trebuie să ne încadrăm în prevdera bugetară respectivă, de aici pleacă problema”, explică prof. Constantin Lungulescu, președintele Filialei Dolj a Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. 

Realitatea din unitățile de învățământ arată că plata prin costul per elev nu reușește să acopere nevoile sistemului.

„Costul standard este făcut în așa fel încât să fie insuficient pentru că bugetul pentru educație nu respectă legea educației naționale, deminim 6 la sută din PIB. Primim în jur de 3 % și atunci costul standard e făcut pentru zona de 3 %. Ei nu sunt dispuși să depășească 3,2 la sută pentru învățământ, ceea ce este urât și imoral”, adaugă prof. Constantin Lungulescu.

Sistemul de învățământ nu este bugetat de Ministerul de Finanțate, ci de Ministerul Educației care a primit o suma pe care să o gestioneze, la începutul anului.

„Tacit se știa că acest cost standard nu acoperă necesarul de bani pe care îl are sistemul pentru a plăti ce trebuie”, adaugă profesorul.

Din 2011 de când a apărut costul standard mereu au fost probleme cu plata salariilor la finalul anului. Aceeași problemă apare și de data aceasta.

„S-au reglat plățile salariilor la rectificarea bugetară, de regulă, făcută în noiembrie. Acum suntem în aceeași situație. Dacă rectificarea bugetară din noiembrie nu se face pozitiv, adică să primim bani, atunci o să avem o problemă cum a fost în toți anii”, mai spune prof. Constantin Lungulescu.

Costul standard per elev/preșcolar se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, se arată într-un comunicat al Ministrului Educației.

Problema este că în acest moment nu se mai pot face angajări în sistem. Soluția este detașarea de personal.

„Dacă ai mai vrea să angajezi, dacă cineva renunță sau iasă la pensie, este mai greu. Suntem într-o situație delicată în Dolj nu ne încadrăm în costul standard și avem un deficit de personal. Ar mai fi nevoie de personal nedidactic. În oraș se mai poate schimba situația pentru că se mai poate merge pe detașare, adică dacă undeva este un surpuls de personal, se mută de acolo în unitățile unde este nevoie. În rest, este foarte problematic să îi ceri Ministerului Educaței să mai angajezi. Suntem încorsetați de acest cost standard care a fost calculat prost. El se calculează, de regulă în noiembrie-decembrie, se dă hotărâre de guvern în decembrie și după aceea noi suntem bugetați tot anul calendaristic, dar între timp au apărut niște măriri de salarii care s-au făcut în 2018 în ianuarie și de la 1 martie, iar costul standard nu a fost corectat pe măsura majorărilor salariale. De aici pleacă toată problema”, conchide Constantin Lungulescu, președintele Filialei Dolj a Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Cum sunt crescuți copiii cei mai fericiți din lume?

Next Post

Tinerii craioveni care ne fac mândri în străinătate – opt medalii de aur

Related Posts
Verified by MonsterInsights