19.000 de tineri instituționalizați trăiesc în România, potrivit Consiliului Tinerilor Instituționalizați. Conferința internațională „Vreau Acasă” reunește tinerii instituționalizați din toată țara și din întreaga Europă.
Evenimentul are loc în perioada 11-14 octombrie 2018, la Baia Mare și este organizat alături de Hopes&Homes for Children. Tema conferințe este „Independent, dar nu SINGUR!”, iar dezbaterile vor fi axate pe subiecte precum deprinderi de viață independentă, politici de incluziune socială a tinerilor care au părăsit sistemul de protecție specială sau care sunt în procesul de părăsire a sistemului, politici naționale privind post – instituționalizarea tinerilor.
„2018 este un an al premierelor pentru Consiliul Tinerilor Instituționalizați: prima gală organizată în scopul recunoașterii eforturilor depuse de acești agenți ai schimbării, care luptă zilnic pentru a reprezenta tinerii abandonați în (așa cum le putem numi) „centrele de dezumanizare” este urmată de prima conferință internațională menită să faciliteze dialogul structurat dintre tinerii instituționalizați și autoritățile publice”, spune Elgard Andreas, președintele al Consiliului Tinerilor Instituționalizați.
Conferința Internațională „Vreau Acasă” este unul dintre evenimentele înscrise în calendarul Administrației Prezidențiale. Tinerii instituționalizași se vor întâlni cu importanți factori decidenți ai țării noastre, precum parlamentari și membrii ai Guvernului, susținând, în cadrul dezbaterilor, dezideratul comun care a pus bazele campaniei de protejare a drepturilor tinerilor instituționalizați: dreptul la familie nu poate fi negociat politic.
„Vă invităm să vă alăturați nouă, în demersurile privind promovarea drepturilor tinerilor instituționalizați din România, devenind parteneri media ai Conferinței Internaționale „Vreau Acasă”, eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida Proiectului „România educată” a Administrației Prezidențiale”, adaugă Elgard Andreas.
Prima ediție a conferinței este organizată sub egida Baia Mare Capitala Tineretului din România, în parteneriat cu: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș, Consiliul Tineretului din România, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Hope and Homes for Children România, Federația Organizaților Neguvernamentale pentru Copii FONPC, Ministerul Tineretului și Sportului România, UNICEF România, Universitatea Babes Bolyai prin proiectul european SASCA.
Proiectul este finanțat de Primăria Baia Mare în cadrul concursului de proiecte pentru tineret.
⇔ Consiliul Tinerilor Instituționalizați este o structură națională de reprezentare a copiilor și a tinerilor abandonați din România, o structură unică în lume.