Viața copiilor cu scolioză în țara cu cele mai multe cazuri din Europa. Andreea Gheorghe, pregătită în Barcelona pentru pacienții din Craiova (+Video)

Redactia Media10
12 Min Read

Stai drept!”, “Nu mai sta cocoșat!”, “Îndreaptă umerii!” sunt sfaturi pe care le auzim tot mai des din gura părinților. România este țara cu cele mai multe cazuri de scolioză din Europa.

Cu ajutorul specialistului KinetoPlus în cadrul campaniei „Vindecare prin mișcare” aflăm ce este scolioza, de ce este o boală tot mai întâlnită, ce se petrece în mintea unui copil care este stigmatizat de societate pentru că are „cocoașă”. Înțelgem mai bine boala, consecințele ei, dar și cum putem ajuta pacienții cu scolioză.

Educație medicală KinetoPlus și Media10

Andreea Gheorghe este specialistă în gimnastică medicală Schroth, reeducare posturală, dry needling, hidrokinetoterapie și aquagym. A absolvit Facultatea de Kinetoterapie din Craiova. Nu s-a oprit însă aici. Merge periodic la cursuri în țară, dar și peste hotare. Dacă o surprinzi în timp ce lucrează cu pacienții nu poți să îi spui decât că e făcută pentru asta. Andreea Gheorghe este unul dintre specialiștii foarte bine pregătiți ai Clinicii KinetoPlus din Craiova. Profesionistă. Lucrează cel mai des cu copiii și tinerii care au nevoie de terapie și gimnastică pentru reeducare posturală. Tehnicile ei vindecă scolioza, cifoza, dar și alte afecțiuni.

Puțini copii și părinți sunt informați corect

Statisticile arată că Romania este pe primele locuri în lume în ceea ce privește frecvența scoliozelor grave la copii. Puțini părinți sunt însă informați corect. Andreea a făcut specializare în terapia Schroth, în Barcelona, cu unul dintre cei mai renumiți profesori în domeniu. Acum împărtășește experiența sa pacieților KinetoPlus Craiova. A renunțat la teatru pentru kinetoterapie. Mulțumirea ei cea mai are este zâmbetul pacienților vindecați și a părinților mulțumiți.

Foto: Bogdan Grosu

Ce este scolioza?

Cea mai frecventă formă de scolioză este cea idiopatică și afectează un număr mare de adolescenți. Scolioza este o deformare permanentă a coloanei vertebrale. Apare mai ales în copilărie și adolescență, dar poate apărea și la vârsta adultă. Este o afecțiune care determină curbarea coloanei vertebrale laterale. Poate afecta orice parte a acesteia, dar cele mai frecvente regiuni sunt zona toracică (scolioza toracică) și partea inferioară a spatelui (scolioza lombară).

Foto: Bogdan Grosu

În România numărul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească

Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor şi, în plus, copiii poartă ghiozdane grele, petrec din ce în ce mai mult din timpul lor liber în faţa calculatorului.

De la vârsta de șapte ani încep să apară astfel de afecțiuni în cazul copiilor. De atunci copiii încep să care ghiozdane destul de grele pentru vârsta lor, să stea în bancă într-o poziție incorectă. Mulți stau într-o postură deficitară, stau cu picioarele sub scaun sau picior peste picior sau pe o singură fesă. Țin coloana și bazinul în poziții care îi afectează după o perioadă”, spune Andreea Gheorghe.

Părinții trebuie să fie atenți la orice modificare apare în corpul copilului. În perioada de creștere este foarte important ca musculatura să fie pregătită pentru modificările ce apar.

Am avut cazuri în care un copil a crescut într-o lună și zece centimetri, atunci este foarte important ca musculatura să fie pregătită să susțină colana vertebrală într-o poziție corectă”, explică specialistul în kinetoterapie.

Lipsă de informare. Puțini copii sunt diagnosticați la timp. Mulți au deja complicații

Statisticile arată că aproximativ 80% dintre pacienții cu scolioză primesc diagnostice idiopatice, ceea ce înseamnă că nu există o cauza exactă.

Problemă în România este că nu știm câți bolnavi de scolioză avem. Medicii atrag atenția că este nevoie de o campanie de identificare a celor care suferă de această afecțiune.

Pentru că intimitatea corpului este un subiect sensibil pentru adolescenţi, părinţii rareori observă că aceştia au o problemă fizică. Specialiștii recomandă ca între părinți și copii să existe comunicare, mai ales în perioada adolscenței atunci când copiii devin mai retrași și vorbesc cu greu despre problemele lor. Este foarte important ca afecțiunea să fie depistată la timp.

Am întâlnit în clinică părinți care mi-au spus că au observat de la vârsta de patru cinci luni a copilului că se modifică cevaîn corpul copilului. Sunt părinți care spun că nu a avut nimic copilul, dar acum bazinul este foarte proeminent. Părinții trebuie să comunice cu copii pentru că la vârsta pubertății ei devin retrași, își ascund corpul, mai ales fetele, ele nu mai fac duș de față cu mama, se feresc. În astfel de momente pot să apară deviații de postură și este bine ca părinții să fie atenți”, spune specialistul.

Consultația trebuie făcută de la primele semne

Primul semn al scoliozei este estetic. Este important ca în momentul în care se observă o problemă părintele să duc copilul la medicul de familie sau la un specialist în kinetoterapie pentru o consultație. Este foarte important ca terapia să înceapă la timp pentru evitarea complicațiilor. Complicațiile pot să apară atunci când mușchii și țesuturile corpului sunt deformate de luni sau chiar ani. În perioada de așteptare până la instituirea tratametului, multe cazuri continuă să progreseze, chiar si dupa punctul de maturitate scheletica. Studiile arată o evoluție medie de 2,4 grade pe an pe parcursul a cinc ani, iar la adolescenți scolioza progresează, în medie, cu mai mult de zece grade după vârsta de 22 de ani.

Foto: Bogdan Grosu

Terapia Schroth, cel mai bun tratament. Andreea Gheoghe – specialistul craiovean

O dată diagnosticată scolioza este nevoie de exerciții și terapie zilnică. Exercițiile se efectueaza sub supravegherea kinetoterapeutului, scopul terapiei Schroth fiind îndreptarea coloanei vertebrale, dar și tonifierea și strechingul musculaturii.

Terapia învață copilul să își ducă colana într-o poziție corectă, este o reeducare neuromusculară, nu este vorba de o gimnastică simplă. Vorbim de o terapie care presupune foarte multă coordonare și conștientizare. Se lucrează foarte mult cu oglinzi. De ce? Copilul consideră că poziția lui este una corectă pentru că el așa o are stocată la nivelul neuronului central. De multe ori copiii învață în oglindă să facă singuri exercițiile”, adaugă specialistul.

Scolioza – de la diagnostic la tratament

Terapia Schroth constă într-o serie de exerciții care se adaptează în funcție de copii. Pe lângă exerciții specialistul kintoterapeut apelează la tehnica de respirație de Katharina Schroth.

Această tehnică de respirație este dezvoltată de Katharina Schroth care este dezvoltatoarea tehnicii și a școlii din Germania, în 1920. Ea suferea de scolioză și a asociat toracele cu o minge desumflată, așa și-a dat seama că nu este doar o „cocoașă” cum i se spunea. Ea s-a gândit cum ar fi dacă ar muta aerul din partea umflată a toracelui în partea scobită, așa a dezvoltat această tehnică care astăzi are rezultate foarte bune”, spune Andreea Gheorghe care a studiat terapia Schroth în Barcelona.

Terapia este recomandată de la vârsta de opt ani. Tratamentul durează în jur de 50 de minut, zilnic, de preferat la aceeași oră.

„Depinde de copil. Am lucrat foarte bine cu copii de 9-10 ani pentru că au înțeles tehnica și lucrează acasă zilnic, dar am avut și copii de 15 ani care nu au avut maturitatea necesară să înțeleagă ce trebuie să facă la execițiile respective”, explică kinetoterapeutul.

Foto: Bogdan Grosu

Purtarea corsetului. Stigmatizare. Ajutor psihologic pentru adolescenți. 

Pacientul care suferă de scolioză trebuie să poarte și un corset. De aceea este nevoie să fie atât fizic cât și emoțional, psihic. Pentru un copil este un șoc să vadă că are o astfel de problemă fizică.

La corset trebuie să ne gândim ca la aparatul dentar, un aparat dentar care aranjează dantura, aşa este şi corsetul.

Adolescentele cu scolioză trebuie să meargă inclusiv la şcoală cu acest corset. Teama de a fi luate peste picior le-ar putea face să refuze tratamentul. De aceea, foarte importantă este și psihoterapia, comunicarea și susținerea morală a familie, prietenilor.

Trebuie purtată o discuție deschisă cu copilul, el trebuie făcut să înțeleagă că este spre binele lui să îl poarte, pentru a scăpa de o intervenție chirurgicală. Dacă copilul este adus din timp la recuperare se poate evita intervenția chirurgicală. Terapia stopează evoluția scoliozei”, sunt argumenele care trbuie oferite copilului sau adoloescentului după cum recomandă specialistul.

Copiii au nevoie de susținere. Ei trebuie să nu se simtă singuri în faţa bolii, să vadă că şi alţii ca ei au mai trecut prin acest lucru, au mai trecut prin aceste etape ale tratamentului şi că pot deveni câştigători. Asta este ceea ce specialiștii KinetoPlus promovează prin actul medical oferit în clinica lor.

KinetoPlus și Media10 – „Vindecare prin mișcare”. Sportul înseamnă sănătate!

Specialiștii recomandă mișcarea, sportul pentru evitarea complicațiilor, și apariției unor boli grave, așa cum este și cazul scoliozei. Exemplul personal este cel mai important. Orice copil îşi ia părintele drept model. De aceea, dacă vreţi să le cultivaţi celor mici plăcerea pentru sport, trebuie să faceţi şi voi mişcare.

Este recomandată mișcarea pentru un copil care a avut scoliză pentru că ajută ca afecțiunea să nu progreseze. Înotul, alergatul, sporturile de echipă ajută foarte mult”, spun Andreea Gheroghe.

Crearea obiceiurilor sănătoase se face de la cele mai mici vârste. Este foarte important să vă faceţi timp zilnic pentru mişcare.

Acum Andreea Gheorghe se află din nou la specializare în Barcelona. Revine la KinetoPlus cu cele mai noi și eficiente metode de tratament.

Share This Article