Povestea unei fetițe de numai trei ani schimbă mentalități în Craiova. O familie care luptă pentru viața copilului lor cu toate puterile a reușit să pună pe picioare un proiect nou în Bănie. Mâine are loc prima proiectie de film din Craiova, adaptată pentru copiii cu nevoi speciale – prima ediție „Eva la film”.
„Eva la film” este mai mult decât în proiect. În spate se află lupta unor părinți care s-au încăpățânat să arate că se poate, să deschidă drumuri noi, să lupte cu imposibilul.
Eva Gabriela Popescu a suferit complicaţii neurologice după ce a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic în urmă cu aproximativ doi ani. În tot acest timp, părinții s-au luptat să readucă zâmbetul pe chipul Evei. Nu este ușor, dar împreună putem reuși.
O viață transformată într-o clipă. Povestea micuței Eva
Eva s-a născut sănătoasă cu o dezvoltare normală până la vârsta de un an și zece zile. Totul a început cu o enterocolită, care a fost urmată de complicații. La prima vizită în spital, medicul a observat mici edeme la nivelul ochilor și mâinilor și a recomandat recoltare urgentă a creatininei și ureei. Rezultatele au fost îngrijorătoare și imediat s-a luat decizia de transfer la București, la Spitalul „Marie Curie“ – Secția de Nefrologie.
După ce organismul a contactat bacteria Escherichia coli, a început o adevărată luptă pentru viață. Diagnosticul a fost greu de dus: sindrom hemolitic uremic, encefalopatie severă cu regres neuropsihomotor restant, opistotonus cu arcuire severă greu reductibilă, deficit motor de tip tetraparetic-tetraplegic spastic. Este vorba de o reîntoarcere la vârsta unui bebeluş de câteva luni cu lipsă de înţelegere, de reacţie, dificultate majoră în a înghiţi. În câteva ore, copilul a rămas doar cu reflexele primare, și-a pierdut toate reflexele dobândite pe care le avea până la momentul îmbolnăvirii. Boala a generat complicații grave la nivel neurologic, motiv pentru care copila are nevoie de recuperare neuropsihomotorie susținută.
Θ Viața Evei s-a transformat în multe ședințe de dializă, internări în țară și în clinici din străinătate
Acum merge la recuperare zilnic, face dializă în fiecare noapte. Părinții Evei știu cât de greu este să lupți zi și noapte să îți salvezi copilul. Își doresc să facă fericiți copiii, să le ofere un moment în care să uite de boală, de suferința zilnică. Așa au pus pe picioare proiectul „Eva la film”.
„A ieși în oraș, a se bucura de un eveniment cultural, precum o piesă de teatru, un concert sau un film reprezintă o mare provocare pentru o familie cu un copil cu dizabilitate sau mai mulți. Pe de o parte, pentru că aceștia au nevoi senzoriale și de confort diferite, pe care locurile publice nu sunt pregătite să le ofere. Iar pe de altă parte pentru că nici oamenii nu știu cum să reacţioneze și, cu toată buna intenție, mai mult agravează situația în loc să ajute. Ne propunem, în acest sens să organizăm evenimente culturale adaptate senzorial copiilor cu dizabilități fizice și neurocognitive. Deschise în același timp tuturor copiilor, tipici sau atipici, pentru realizarea unei incluziuni sociale adecvate”, spun părinții Evei.
Θ Evenimentele adaptate senzorial pentru copiii cu nevoi speciale, copii precum Eva, NU SUNT pentru susținerea CAUZEI EVEI.
Sunt inițiate părinții Evei, dar organizate și pentru alți copii asemeni Evei, din nevoia de socializare, nevoia de a ieși în societate fără a fi priviți „ciudat” că avem un copil cu nevoi speciale care deranjează la un spectacol de teatru, o proiecție de film sau un concert.
„Prețul biletelor a fost redus pentru toți participanții în urma discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor partenere. Pe lângă rutina zilnică cu recuperarea, tratamentul și dializa din fiecare noapte avem nevoie și de câteva momente de bucurie, nu pentru noi, ci pentru copilul nostru. Avem nevoie de Zâmbetul Evei ca să putem continua, să putem ajunge la realizarea transplantului de rinichi, la corecția luxației de sold și continuare recuperării intensive. E greu de explicat, dar Zâmbetul Evei este sursa energiei noastre. Vă mulțumim tuturor pentru sprijin și vă invităm să fiți alături de noi, aceste evenimente fiind deschise tuturor prietenilor Evei, cu sau fără nevoi speciale!”, adaugă părinții Evei.
Θ Proiecția de film adaptată senzorial din această duminică are loc la Cinema Modern Craiova, la ora 12.00! Va rula „HAI Să CÂNTĂM – dublat în limba română. Prețul unui bilet este 8 lei/o persoană – contravaloarea biletului fiind achitată direct către casieria cinematografului MODERN!!
Prețul biletului NU este un preț CARITABIL, este prețul achitat către instituția de cultură unde rulează această producție.
Puteți susține proiectul „Eva la film”. Cel mai mic gest contează. Împreună putem face copiii cu nevoi speciale și familiil lor greu încercate să simtă că nu sunt singuri. Puteţi susţine uman, material sau financiar organizarea evenimentelor culturale adaptate persoanelor cu dizabilităţi neuro-cognitive și motorii.Pentru sustinerea financiara a acestor evenimente, în Craiova vor fi amplasate urne pentru donații iar lista locațiilor acestor urne va fi disponibilă în curând.