Cătălina Curceanu – prim-cercetător în fizică, fascinează lumea și „ridică” România

Este prim-cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia). Lumea ei te fascinează. Își petrece mare parte din timp călătorind în toate colțurile lumii din Italia, în Australia, în România, în Japonia. Desfășoară experimente de fizică nucleară la acceleratorul DAFNE  și în același timp scrie pentru numeroase publicații din țară și străinătate. Anul trecut, numele dr. Cătălina Curceanu s-a aflat în lista celor mai buni cercetători ai momentului, întocmită de Universitatea Wollongong din Australia, distinşi de aceasta cu Visiting International Scholar Awards (VISAs). Cercetătoarea Cătălina Oana Curceanu, originară din Sfântu Gheorghe, este printre cei 10 români premiați de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru activitatea desfășurată în domeniul științific, academic, cultural și social. Într-un interviu oferit jurnaliștilor Media10, Cătălina Cruceanu vorbește despre pasiunea pentru fizică, cercetare, dar și despre princiile și valorile pe care le-a urmat să ajungă aici. 

Media 10: Sunteți un om fascinant prin tot ceea ce faceți. Cum a început povestea dumneavoastră în domeniul fizicii?

Cătălina Curceanu: Privind stelele și întrebându-mă de ce strălucesc – cum de sunt atât de luminoase, ce le menține în viață și cât de lungă este aceasta; cât de departe sunt aceste stelele și cum se nasc; cât de multe există în Univers? De la stele am trecut la materia “terestră” întrebându-mă din ce este alcătuită – de la atomi la cuarci. Am știut de când eram copil ce vreau să fac :  știință era drumul meu în viață – atunci și acum. După liceu (matematică și fizică nr 4 de la Măgurele) am urmat cursurile facultății de fizică de la Bucureșți (Măgurele) unde m-am specializat în fizica nucleară și a particulelor elementare.

Media10: Sunteți prim-cercetător în fizică experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN), la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma). Cum arată o zi din viața dumneavoastră?

Cătălina Curceanu: Pe cât de ciudat poate să pară nu pot da un răspuns la această întrebare, întrucât fiecare zi este diferită. Sunt zile pe care le petrec în laboratorul din Frascati, altele la laboratorul subteran de la Gran Sasso, lucrând la experimentele pe care le avem acolo. În alte zile discutăm în cadrul grupului pe care-l conduc rezultatele obținute și facem planuri pentru viitor. Câteodată sunt la conferințe internaționale pentru a prezenta rezultatele noastre, sau în laboratoare și universități din Japonia, Polonia, Croația, Austria sau Australia cu care
colaborăm. Mai există și zile în care lucrez la pregătirea a noi propuneri de proiecte de cercetare. Dedic parte din timp gestiunii proiectelor pe care le avem și, din fericire, reușesc să dedic timp și studiului: citesc noi articole, discut cu colegii posibile noi idei de experimente, în special în domeniul fizicii nucleare și al fizicii cuantice. Lucrez zilnic cel puțin 9-10 ore, de cele mai multe ori inclusiv în weekend. Pe lângă activitatea științifică, îmi place sportul, îmi place să citesc și să mă întâlnesc cu prietenii.

Media10: Laboratorul Nuclear de la Frascati este unul din cele mai importante din Europa. Este, în marte parte, meritul echipei de români condusă de dumneavoastră?


Cătălina Curceanu: Echipa mea de circa 20 de personae (fizicieni, doctoranzi, ingineri) nu este compusă exclusiv din români. Sunt și trei români în echipa, însă aceasta este internațională, fiind compusă din italieni, austrieci, japonezi, polonezi. Faptul că avem o echipă internațională este extrem de important și, cred eu, una dintre cheile succesului. Nu pot spune că laboratorul de la Frascati își datorează succesul în mare parte echipei mele, întrucât este un laborator destul de mare (circa 300 de angajați permanent și cam tot atâția cercetători cu contract pe timp limitat) în care se efectuează multe experimente și activități. Activitatea echipei mele contribuie însă la  succesul laboratorului de la Frascati.

Media10:  Sunteți un model de reușită pentru mulți tineri. Care au fost principiile pe care v-ați croit cariera?

Cătălina Curceanu: Mulțumesc! Mă bucur mult să aud că sunt un model pentru tineri. Este unul dintre motivele pentru care merg de multe ori în școli și licee să vorbesc cu tinerii despre știință, despre ce înseamnă să fii cercetător și cât de pasionantă poate să fie cercetarea misterelor Universului. Principiile la baza carierei mele? În primul rând nu am făcut compromisuri – nici cu ceilalți și nici…cu mine însămi. Sunt o persoană serioasă și foarte muncitoare. Când îmi propun un obiectiv fac tot ceea ce este posibil să îl realizez. Muncesc mult și sunt ambițioasă. Îi ascult pe cei din jur atunci când mă laudă dar și atunci când mă critică. Atunci când nu îmi reușește ceva nu mă dau bătută și încerc să înțeleg care sunt motivele unui eventual eșec astfel încât dată viitoare să am success. Încerc să nu stau (prea mult) în compania celor care se tot plâng și critică totul – a persoanelor negative, pe cât posibil prefer să interacționez cu cei care văd partea pozitivă a lucrurilor. Și dacă pasiune și curiozitatea ar fi principii le-aș  pune pe primul loc!

Media10: Petreceți multă parte din timp călătorind în toate colțurile lumii: în Italia, în Australia, în România, în Japonia. Cum vi se pare România în comparație cu alte țări ale lumii în care ați ajuns?
Cătălina Curceanu: După 26 de ani de când îmi desfășor activitatea în Italia nu mai cunosc situația în România atât de bine încât să fac o comparație bazată pe fapte. Cred însă – din câte reușesc să înțeleg – că cercetarea (mai ales cea fundamentală) în România are încă de făcut pași importanți pentru a putea fi comparată cu cea din alte țări. Nu atât din lipsa de resurse umane cât mai ales din lipsa unei strategii, a unor programe care să finanțeze în mod adecvat cercetarea și a unor criterii la baza finanțării care să respecte valoarea științifică a proiectelor (inclusiv prin numirea unor comitete internaționale de evaluare a acestora).

Media10: Fizica este o materie greu de înțeles pentru mulți elevi. Dar o dată descifrată îți deschide univers. Cum a-ți defini dumneavoastră această materie?

Cătălina Curceanu: Totul este fizică! De la stele și Univers, la sarea de bucătărie. De la avion la bicicletă. De la computer computer la…găurile negre. Fizică nu este o materie greu de înțeles – dimpotrivă, ne naștem toți fizicieni, întrucât suntem curioși. Din păcate curiozitatea dacă nu este alimentată dispare. În multe școli profesorii nu reușesc să îi pasioneze pe elevi – nu reușesc să transmită frumusețea și importantă fizicii, pasiunea pentru descoperirea minunatiilor Universului. În multe alte școli însă profesorii reușesc acest lucru – sunt școlile unde se naște viitorul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Craiova – spectacol, povești, talent

Next Post

Povestea celui care rescrie copilării – Ion Creangă. Pe urmele scriitorilor români

Related Posts
Verified by MonsterInsights