Un premiu de Top – Andrei Nedelea, tânăr actor format la Universitatea din Craiova

Andrei Nedelea. Actor din garda nouă. Tânăr. Creativ. Ambițios. Rolul lui pe viață este să ofere spectacol. A studiat la Departamentul de Artă Teatrală, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, promoţia 2016, clasa profesorului Alexandru Boureanu, (nivel Master) la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale, Bucureşti, promoţia 2018, clasa profesoarei Tania Filip. Andrei a primit, de curând, premiul special al juriului la Gala Tânărului Actor Român pentru rolul interpretat în spectacolul „Acum se improvizează”. Într-un interviu acordat jurnaliștilor Media10, Andrei Nedelea a povestit despre viața de acotor în România, dar și despre premiul câștigat.

Ori tragi tare pentru ceea ce faci, ori vin alții din urmă dispuși să o facă.

Media10: Cum e să fii actor în România?

Andrei Nedelea: Îmi pare să fie o luptă constantă care nu îți permite să te plafonezi și să „o lași moale”. Oricât de bun ai fi, în fiecare an mai apare câte o generație de actori, toți cu dorința aprigă de a reuși. Ori tragi tare pentru ceea ce faci, ori vin alții din urmă dispuși să o facă.

Media10: Ai câștigat un premiu important. Ce reprezintă acest premiu avand în vedere munca și cariera ta de până acum?

Andrei Nedelea: Premiul Sică Alexandrescu reprezintă încă o confirmare, cea mai importantă de până acum, că sunt pe drumul cel bun, trecând acest hop către „nivelul următor”.

Media10: Sunt puțini tineri care mai aleg să facă actorie. Și mai puțini în Craiova. Cum vezi tu Facultatea de Teatru din Craiova?

Andrei Nedelea: Dacă e să aruncăm o privire peste cererea și oferta de tineri actori, nu mi se pare deloc că sunt puțini cei care aleg să facă asta. Sunt mult prea mulți și nu este nevoie de toți. Departamentul de Artă Teatrală din Craiova e „cuminte”,  admite anual doar 10 studenții în ciclul de licență. Asta înseamnă mai mult timp de lucru individual profesor-student, un număr restrâns de oameni care vrând-nevrând devin o familie. E mai complicat să faci bisericuțe în 10 oameni.

Media10: Ce e cel mai greu pentru un actor?

Andrei Nedelea: Pentru mine cel mai greu mi s-a părut și mi se pare începutul. Mulți se pierd pe drum până începe să se pună în mișcare „mecanismul”.

Media10: Muzica este o altă parte din viața ta. Unde cânți și de cât timp?

Andrei Nedelea: Am început să învăț chitară în 2006, de atunci m-am dezvoltat pe mai multe instrumente, în 2011 am avut prima trupă, iar zilele astea  sunt de găsit în București, unde stau în spatele basului în două trupe care îmi satisfac plăcerile muzicale, ohhimark (metal progresiv) și Blue 420 (rock alternativ).

Media10: Cum a început pasiunea ta pentru muzica și teatru?

Andrei Nedelea: În 2011 am participat la 3fest, un festival din Pitești organizat de Ania Cazan, cu prima trupă, în care făceam beatbox. La scurt timp după, Ania mi-a făcut cunoștință cu mama ei, Luminița Borta, cea care m-a pregătit pentru admitere și care m-a distribuit în primul meu spectacol.

Media10: Avem mulți tineri talentați. Unii pleacă în străinătate și renunță la pasiunea lor pentru se simt nesusținuți. Ce crezi că ar trebui să facă statul român mai mult pentru a susține și încuraja artiștii?

Andrei Nedelea: Să nu omitem câteva elemente esențiale. Înainte de a cere sprijinul statului, există atâtea persoane de a căror susținere avem nevoie, prieteni, familie, profesori etc. Am norocul imens că părinții mei mă susțin în tot ce fac, iar asta pentru mine valorează mai mult decât orice sprijin din partea statului.

Media10: Mai vin craiovenii la teatru?

Andrei Nedelea: Vin. La unele spectacole mai puțin decât la altele, dar vin.

Media10: Ce i-ai spune unui elev de liceu care se gândește că ar vrea să fie actor?

Andrei Nedelea: Să se gândească bine dacă vrea asta. Actoria nu înseamnă să fii amuzant și să faci glume, și necesită o implicare mult mai mare decât își închipuie.

MESAJ PENTRU MEDIA10

Țineți-vă de treabă, nu uitați ce e important pentru voi și de ce ați început să faceți asta, și, la fel ca în actorie, calitatea > cantitatea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Media10 a oferit ghiozdane echipate cu rechizite elevilor cu nevoi speciale

Next Post

Tineri din șase țări, invitați la dezbateri în Craiova – Centrul Regional de Voluntariat

Related Posts
Verified by MonsterInsights