O mână de oameni creativi. O stradă închisă pentru maşini. Timp de trei zile echipa Street Delivery îmbracă strada Popa Şapcă cu idei pentru un oraş mai prietenos. Street Delivery ajunge, pentru prima dată, la Craiova, în acest weekend. Craiovenii sunt invitați să participe la primul manifest urban de acest gen desfășurat în Bănie, pe strada Popa Șapcă, între Galeria de Artă și Colegiul Național „Carol I”.
Tema Street Delivery din acest an este „SMART CITIES”, iar semnul întrebării din titlul ei nu-i întâmplător. Am vrut să află mai multe despre cel mai influent eveniment de responsabilitate civică de la noi din țară. Într-un interviu acordat jurnaliştilor Media10 Patricia Ionescu, organizator, vă spune tot ce nu aţi aflat încă despre marele eveniment.
Media 10: De unde a pornit ideea Street Delivery în România?
Patricia Ionescu: Street Delivery a fost fondat în 2006 de Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești, respectiv Șerban Sturdza și Cristian Neagoe. Iar acum, iată-l și la Craiova. Ne bucurăm la această primă ediție de prezența lui Cristian Neagoe.
Media 10: Street Delivery este cel mai important eveniment de responsabilitate civică din România. Care este scopul principal?
Patricia Ionescu: Scopul acestui manifest urban este acela de a educa și de a delecta cetățenii în spiritul orașelor construite pentru oameni. Revendicăm spațiul pubic pentru mersul pe jos și pentru un mediu urban mai bun.
Media 10: Câți oameni muncesc pentru organizarea Street Delivery în Craiova?
Patricia Ionescu: Echipa noastră are un nucleu format din cinci oameni dar, povestea Street Deliverty Craiova 2018 nu s-ar fi putut scrie fără ajutorul unor craioveni deosebit de talentați și implicați precum Anca Oprea, Lucian Tudora, Dragoș Andreescu, prieteni noștri de la No Antidote, fără sprijinul instituțiilor, partenerilor din mediul privat și al presei .
Media 10: Ce acţiuni o să fie organizate în cele trei zile în care se desfăşoară prima ediţie din Craiova?
Patricia Ionescu: Craiovenii trebuie să știe că am pregătit un eveniment altfel. Îi așteaptă trei zile pline, în care strada Popa Șapcă va arăta altfel și va găzdui ateliere pentru cei mici și cei mari, instalații, workshop-uri, performace, spectacole de teatru, artă stradală, tururi ghidate ale clădirilor de patrimoniu, proiecții de filme, muzică, dezbateri, hackathon și multe alte surprize. Noi am avut și un apel la proiecte la care orice craiovean a putut să aplice și să propună un proiect relevant pentru tema de anul acesta “Smart Cities?”. În urma acestui apel, avem câteva activități foarte frumoase în cadrul Street Delivery. Ne dorim ca oamenii să se implice din ce în ce mai mult și Street Delivey să devină o tradiție în Craiova, așa cum este deja în București și în alte orașe din țară
Media 10: Cum s-ar caracteriza publicul care vine la SD?
Patricia Ionescu: Publicul care vine la SD este foarte divers. Am văzut asta în București și Bacău, orașe în care am participat la SD. De la copii la bunici, oameni iubitori de oameni, de frumos, de artă și cultură, oameni deschiși, relaxați, oameni care vor să se exprime, oameni care vor să se distreze, oameni care simt nevoia de a lua pulsul orașului, oameni care caută, oameni care au ceva de spus.
Patricia Ionescu
Media 10: Promovați idea de „smart city”. Cum ar putea ajunge un oraş să fie smart?
Patricia Ionescu: Street Delivery are în fiecare an o altă temă. Tema de anul acesta este Smart Cities și a fost aleasă la nivel național. Nu întâmplător este o întrebare, ne-am dorit astfel să creăm un spațiu pentru dezbatere, să ne oprim o secundă și să ne întrebăm ce înseamnă cu adevărat un oraș inteligent. Sunt sigură că acest eveniment are și va avea în continuare un impact asupra socității, asupra fiecărui oraș în care se desfășoară, iar ecoul lui „intră în ADN-ul”cetățenilor.
Media 10: De ce să venim la Street Delivery?
Patricia Ionescu: Pentru oamenii frumoși, deschișii, creativi, ei sunt oazele noastre de energie. Atunci când îi întâlnești, ideile curg, optimismul crește, iar lucrurile chiar se întâmplă. Dovada? Vă așteptăm vineri, sâmbătă și duminică pe Popa Șapcă (între Galeria de Artă și Colegiul Național Carol I) și vă veți convinge!