Muncește 14 ore pe zi. De zece ani și-a transformat meseria în stil de viață. Nu a ajuns să își spună niciodată „off, iar e luni…”. Și asta pentru că iubește ce face. Și meseria îl iubește pe el. Are doar 32 de ani și deja multe de spus în lumea medicală, mai ales în kinetoterapie. Adrian Dumitrache este fondatorul KinetoPlus. Un tânăr care demonstrează că se poate să îți transformi visul în realitate. Dacă iei totul în serios. Și dacă nu numeri orele de muncă.
Povestea lui Adrian vorbește despre determinarea unui tânăr care a tras cu dinții să reușească într-un oraș în care e greu să o iei de la zero, să schimbi mentalități, să fii în prima linie. A implementat în modul de lucru al clincii un model nou, occidental. A înțeles că pacienții pot fi mulțumiți, dacă angajații lui sunt fericiți. Ar putea să fie kinetoterapeut oriunde în lume, pe bani frumoși. A ales doar să preia modele din medicina de afară și să le pună în practică, aici, acasă – în Craiova. Și a reușit.
KinetoPlus, clinica cu miros de vindecare
Succesul se obţine cu muncă şi idei. Idei care nu trebuie să fie neapărat inovatoare. Dar care să aibă în spate mii de ore de muncă, determinare, curaj, dorința de a fi mereu mai bun, cel mai bun. Asta înveți de la Adrian Dumitrache.
L-am găsit într-o zi de muncă, în spatele unor porți mari pe care scrie cu verde KinetoPlus. Într-o clincă cu miros de vindecare. O dată intrat aici trebuie să zâmbești. Pentru că toată lumea zâmbește. Cadrele medicale și pacienții își strâng mâinile. Din privirile lor îți dai seama că e ceva mai mult decât o relație seacă pacient – cadru medical.
La etajul clădirii, în spatele unui săli spațioase și colorate (este sala unde copiii fac ședințele de kinetoterapie), este Adrian.
Foto: Bogdan Grosu
Și-a început ziua la 7:30. Și urmează să fie ultimul care închide clinica, în jurul, orei 21:30. Cei care îi apreciază cel mai mult munca sunt pacienții. Unii i-au și lăsat mesaje pe un perete de la intrarea în clinică.
Foto: Bogdan Grosu
Sportiv de performanță 19 ani, astăzi kinetoterapeutul sportivilor
Pune-te la treabă din toată inima şi vei reuşi. Competiţia este atât de mică…Asta ne arată Adrian. A fost sportiv de performanță până la 19 ani. A simțit, însă, că menierea lui e alta. A ales să vindece oamenii prin mișcare. Kinetoterapia este meseria care i se potrivește ca o mănușă.
Motivația a venit din dorința de a face ceva nou, de a demonstra că putem
La început a studiat mult și serios. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția Kinetoterapie. A terminat cursurile universitare în 2008, apoi a urmat un master în cadrul aceleași facultăți. A înțeles încă din timpul studiului că fără practică nu o să poate ajunge să fie cel mai bun. Așa că, însetat de cunoaștere a început să facă voluntariat. Apoi a obținut o bursă în Turcia. De aici, nu a fost ușor, dar a luptat să doboare toate barierele.
„În perioada voluntariatului, am avut parte de un duș rece pentru că am realizat la ce nivel se face această meserie. Am considerat că mai sunt multe lucruri de făcut și am început să studiez. În 2010 am beneficiat de primul program Erasmus. Am plecat în Turcia timp de patru luni, acolo am învățat multe lucruri, am cunoscut oameni cu care țin legătura. Totul m-a ajutat să înțeleg această profesia și să o fac cum pot eu mai bine. Mi-a plăcut mișcarea de mic. Am făcut sport de performanță până la 19 ani, ca majoritatea colegilor cu care lucrez și a absolvenților de kinetoterapie. Mi-a plăcut ideea de a trata prin mișcare”, povestește Adrian.
Foto: Bogdan Grosu
Din dorința de a reuși prin propriile forțe și idei, Adrian a creea KinetoPlus, o clinică de recuperare care inițial a avut doi kinetoterapeuți. Acum sunt zece. Fiecare specializat pe un domeniu. Adrian a gândit totul după modelele pe care le văzuse în Turcia. Disciplină. Servicii medicale de top. Perfecțiune.
„După perioada petrecută în Turcia și după alte cursuri am considerat că putem oferi servicii de calitate și în Craiova. Motivația a venit din dorința de a face ceva nou, de a demonstra că putem”, spune Adrian.
Foto: Bogdan Grosu
Kinetoterapia este o meserie exterm de căutată în orice țară dezvoltată. Adrian a vrut să facă ceva la el acasa, în Craiova, în România.
„Mi-am dorit să fac ceva în țara mea. Gândul meu de început a fost să încerc aici”. Prin KinetoPlus, Adrian a reușit să le ofere oamenilor o alternativă, să îi vindece prin tehnici noi, să le facă cumva și educație medicală. 《Eu așa ceva nu am făcut până acum》, 《Eu nu credeam că asta înseamnă kinetoterapia》, sunt doar câteva dintre vorbele pacienților care au trecut pragul KinetoPlus.
Tânărul specialist spune că în kinetoterapie este nevoie de profesioniști.
„Sunt mulți care fac asta, puțini care înțeleg, cu adevărat, ce fac. Noi ne-am făcut o carte de vizită din calitatea serviciilor oferite. Am muncit mult. Am stat câte 60 de ore pe săptămână în clinică. Dar ne-a ajutat dorința de a reuși să aducem ceva nou”, adaugă fondatorul KinetoPLus.
Foto: Bogdan Grosu
Oamenii încă confundă kinetoterapia cu fizioterapia sau alte proceduri. Adrian e de părere că specialiștii din domeniu sunt cei care trebuie să promoveze beneficiile acestei specializări, să o facă cunoscută.
„Sunt mulți pacienți care îmi spun «dacă aș fi știut de dumneavoastră până acum, nu aș fi ajuns aici». Îmi dau seama că omul nu are nici o vină, noi trebuie să le arătăm ce facem”.
Absolvent al școlii craiovene de Kinetoterapie, fondatorul KinetoPlus, spune că și Facultatea de Sport, secția Kinetoterapie, dar și Facultatea de Medicină au profesori care pot deschide multe drumuri studenților. Orele de practică nu sunt însă suficiente. Și de aici se produce ruptura. În Turcia, Adrian a văzut cum studenții studiză în spitale, lângă pacienți. Mai mult, după absolvire, toți au un loc de muncă asigurat.
„Diferența între sistemul din Turcia și cel din România este imensă. În Turcia, studenții lucrează în spital. Eu am intrat în anul II într-o sală de ATI, în anul III am văzut pentru prima dată o intervenție chirurgicală. Acolo profesia este mult mai bine legată în câmpul de lucru. Statul, după terminarea studiilor, îți oferă un loc de muncă. Poți să lucrezi într-un spital de stat, dar nu ai voie să mai lucrezi și în privat, în același timp. Au reguli bine puse la punct. Știi ce pași trebuie să urmezi care să ajungi unde vrei. Acum în România termini o facultate, ai o hârtie, dar nu știi ce să faci cu ea. Te duci la angajator și acolo e foarte important ce știi să faci”, spune Adrian.
Lucrează cazurile pacienților ca în Occident: fac şedințe și brainstorming legat de cazuri.
Adrian a învățat să fie și manager. Și a înțeles că fiecare specialist pe care îl aduce în clinică contează și trebuie valorificat. A creat o echipă cu care se mândrește și pe care o susține.
„Lucrăm în echipă, ne vedem cazurile, încercăm să le găsim cea mai bună rezolvare. Toți specialiștii de aici au la bază Facultatea de Educație fizică și sport, au venit de pe băncile facultății, au învățat meserie aici. Acum își urmează fiecare specializarea, fiecare și-a ales o cale din kinetoterapie: de exemplu: pediatrie, recuperare sportivă, sau o tehnică anume și se specializează pe aceea tehnică. Ne întâlnim, facem brainstorming legat de cazuri, venim cu idei și căutăm cele mai bune soluții. Toți suntem tineri”
KinetoPlus e acasă pentru Adrian. În foto, alături de colecția de mașinuțe din copilărie
Dacă vă întrebați cum a reușit Adrian, răspunsul vi-l dă chiar el: „Am fost perseverent!”. Succesul trebuie să fie sinonim cu munca și curajul.
„Nu există cale scurtă, nu există aceea minune care apare după o săptămână. Este nevoie de multă muncă. Trebuie să crezi în ceea ce faci. Dacă îți găsești domeniul care te face fericit, nu o să simți oboseala chiar dacă muncești foarte mult. În zece ani nu am avut nici o zi de luni să zic: „azi e luni. iar ma duc la muncă….”. Am încercat să împrim această stare de spirit întregii echipe și pacienților. Mulți pacienți spun că vin aici și se simt diferit, se simt bine”, concluzionează Adrian.