La fiecare șase ore, un copil mai mic de un an moare. În Dolj, anual, sunt sute de gravide cu vârste între 15 și 19 ani. România are cele mai multe tinere însărcinate din Uniunea Europeană. Rata mortalității materne în țara noastră este de peste două ori mai mare față de media UE. Mai mult, suntem țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, dar și care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației.
Sute de copii sunt tratați lunar în secțiile de Neonatologie ale spitalelor din Oltenia. În România, 10% dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. După ce vin pe lume, ei ajung în secțiile de Neonatologi. Viața celui mic depinde de secția în care a ajuns, unele sunt dotate cu aparatura de care este nevoie pentru a-i ține pe micuţi în viață,în altele medicii sunt puși să salveze de multi ori copii „cu mâinile goale”.
La noi în țară mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE
Cazurile cele mai grave din Oltenia ajung în Secția de Neonatologia de la Spitalul Județean Craiova și la Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova. Din 1990, rata mortalităţii infantile a scăzut în România, de la 26,9 la 9,5 decese la 1.000 de nou-născuţi vii, potrivit unui studiu european. Cu toate acestea, la noi în țară mor mai mulți copii născuți prematur decât în alte state ale UE. În Dolj, anul trecut, rata mortalității a fost de 4,5 la mia de locuitori.
În România, unul din zece copii se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață
În România, nașterea rămâne discriminatorie pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. În România, unul din zece copii se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.
În România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 de paturi la un milion de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.
13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri
Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
O treime dintre decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Cele mai multe dintre cauzele mortalității infantile din mediul rural ar fi putut fi prevenite, dacă mama ar avea acces atât la informație medicală adecvată, cât și la asistență medicală constantă în timpul sarcinii. În Dolj există multe gravide minore care nu conștientizează importanța controalelor medicale.
„O primă piedică este birocrația excesivă în înscrierea unei gravide în sistemul de asigurări. Apoi drumurile repetate la laboratoare pentru analize (nu mai sunt fonduri); numărul insuficient de cabinete de specialitate care au contract cu casele de asigurări; insuficiența suportului comunitar pentru familiile aparţinând grupurilor vulnerabile“, arată într-o prezentare prof. Nicolae Suciu, managerul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu – Rusescu“.
În sistemul medical există oameni plătiți de Ministerul Sănătății să fie lângă pacient atunci când medicul nu poate ajunge, când bolnavul trebuie să își urmeze tratamentul acasă sau atunci când în comunități apar probleme de sănătate publică. Este vorba de asistenții comunitari. Tot ei sunt oamenii care trebuie să bată din poartă în poartă și să educe populația cu privire la prevenția bolilor, să ofere sprijin mamelor în îngrijirea copiilor, să urmărească starea de sănătate a gravidelor, rata de vaccinare a copiilor din comunități sau problemele medicale ale bătrânilor. Programul de Asistență Medicală Comunitară a fost inițiat în anul 2002 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Russescu“, în cadrul Programului Național pentru Sănătatea Mamei, Copilului și Familiei al Ministerului Sănătății, cu scopul de creștere a accesului populației, în special a populației sărace și neasigurate din mediul rural, la serviciile de sănătate de bază.
În Dolj sunt peste 90 de asistenți medicali comunitari în 72 de localități
Important este însă ca asistenții comunitari să fie urmăriți și încurajați să își facă treaba. La nivel național este nevoie să fie elaborată o curriculă unitară pentru asistenții comunitari care să asigure educația medicală continuă a acestora.
-
13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru copiii născuți prematur.
-
56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator.
-
14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
-
totodată, maternitățile se confruntă cu o vechime mare a echipamentelor: incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994.
-
ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994
Putem ajuta
Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.
Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.
Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.