Salvatori pe două roți. Tinerii care inventează viitorul

Ceea ce au făcut ei, la doar 17 ani, nu i-a învățat nici o materie de la şcoală. Totul a pornit de la o idee. O idee de învingători. Luca Ştirbăt şi Călin Ungurean sunt dovada că SE POATE şi în România, dacă ai determinare şi viziune. 

Cei doi băieți au fondat în 2014 comunitatea Motion Team, determinați de pasiunea lor pentru tehnologie și inovaţie. Au au adunat şi  alți tineri în  jurul lor. Au ajuns la 13 membri și și-au schimbat numele în “Creative Motion”, un start-up în domeniul tehnologiei care reprezintă o comunitate de liceeni. Aşa a apărut și Blinkr, un echipament smart dedicat bicicliştilor. Unic în România. O invenție care îi ajută  pe cei care iubesc viața pe două roți să fie vazuți în trafic şi să circule în siguranţă.

Luca Ştirbăț vorbeşte într-un interviu acordat Media10 despre povestea lor, despre cum poți să  reuşeşti la doar 17 ani în România, despre antreprenoriat şi motivație.

Media 10: Salut, Luca! Dacă spui BLINKR spui Luca și invers. Este creația ta. Cum ți-a venit această idee?

Luca Ştirbăț: Hello Media10! Ideea mi-a venit alături de cofondatorul meu, Călin Ungurean în cadrul unei competiții la Universitatea Politehnică numit Innovation Labs. În timpul concursului a trebuit să ne adaptăm produsul, inițial o haină pentru DJ unei probleme reale, iar Călin a propus să ne ocupăm de bicicliști, amândoi fiind pasionați de segmentul acesta.

Media 10: Ce aduce nou?

Luca Ştirbăț: BLINKR, pe scurt, e un atașament pe care îl prinzi direct de spate sau de ghiozdan și cu ajutorul unui set de butoane plasate pe ghidon poți semnaliza direcția de mers. Este waterproof, ușor de folosit, compact și cu o baterie de lungă durata. Comparativ cu celalalte soluții de pe piață, BLINKR poate fi utilizat în foarte multe cazuri: fie că mergi pe scuterul electric, pe bicicletă, pe motocicletă sau cu trotinetă, poți folosi BLINKR pentru a te asigura în trafic.

Media 10: Nu e ușor. Cât s-a muncit la ideea BLINKR?

Luca Ştirbăț: Intrăm deja în al doilea an de lucru strict pe acest produs și suntem extrem de mândri de ce am realizat până acum cu ajutorul echipei uimitoare din spate: Șerban Tatarciuc, designerul nostru de produs, Ovidiu Șandru, responsabil de producție, Cristina Martinescu, social media expert și desigur Călin Ungurean, electronistul și “dirijorul” nostru pe partea de hardware. Eu m-am ocupat de program alături de Ovidiu și de organizare în mare parte.

Media 10: Și nu te-ai oprit aici. CreativeMotion este legat tot de numele tău. Cum stă treaba cu asta?

Luca Ştirbăț: Creative Motion este organizația sub care lucrăm, o comunitate de liceeni dedicată și pasionată de tehnologie ce vrea să facă lumea un loc mai bun. Suntem deja 13 membri în echipa și lucrăm la diverse proiecte, marea majoritate însă sunt în proces de dezvoltare, deci nu pot spune prea multe 😀

“Pentru a crea cu adevărat ceva util ai nevoie de mult exercițiu, și mai ales de o determinare”

Media 10: Cât de greu e drumul de la idee la proiect?

Luca Ştirbăț: Depinde de idee, depinde de motivație, depinde de proiect. Pentru noi, de la ideea BLINKR la primul prototip au trecut 24 de ore. Însă pentru a crea cu adevărat ceva util ai nevoie de mult exercițiu, și mai ales de o determinare specifică celor ce schimbă lumea. Acel moment în care simți că nu mai poți face nimic și totuși continui, acela e cel care îți definește succesul.

Media 10: Sunt sigură că au fost și momente mai grele, momente de cumpănă, ce te-a determinat să nu renunți?

Luca Ştirbăț: Gândul că în viitor voi putea salva viață cuiva cu ceea ce fac. Gândul că așa demonstrez cât de abili și responsabili suntem noi, viitoarea generație. Cel mai important însă, a fost echipa, pentru că vedeam cum oamenii din Creative Motion evoluează pe zi ce trece și eram mândru că am putut să le ofer un cadru în care să devină mai buni.

Media 10: Om fi săraci, dar nu la idei! Românii sunt printre cele mai inventive popoare din lume. Tu ești dovadă. Cum crezi că ar trebui valorificați tineri cu idei pentru viitorul României?

Luca Ştirbăț: În primul rând, trebuie să le oferim un context să își dezvolte ideile. O locație unde au acces la unelte specifice, o echipa dedicată cu care pot lucra și un termen limita. Cred că este suficient pentru a face diferența între o persoană cu multe idei și una determinată să le pună în practică.

Iubeşte la România oamenii şi potențialul

Media 10: Ca ideea să devină realitate este nevoie de susținere. Cum crezi că ar trebui să susțină statul tinerii cu idei?

Luca Ştirbăț: Nu cred că este responsabilitatea statului să îi susțină. La vârstă noastră, ne place să fim împotriva curentului, să reprezentăm noutatea, rebeliunea. Tocmai de aceea ideile noastre trebuie dezvoltate şi gândite în afară sistemului actual de raportare la probleme, așa apare inovația adevărată.

Media 10: Poți fi unul dintre oamenii care reinventează România. Îți dorești să rămâi în țară?

Luca Ştirbăț: Cu siguranță! Deja m-am înscris la facultate aici și voi continuă să trăiesc în România și după aceea. Un mesaj pe care aș vrea să îl transmit tinerilor de vârstă mea este că schimbarea nu se face numai prin tehnologie sau medicină sau artă. Schimbarea cea mai relevantă se face prin implicare civică, politică. Dacă vrem un viitor mai bun pentru noi și țară noastră este momentul să ne implicăm în ce urâm cel mai mult (politică) și să o facem așa cum trebuie pentru a seta un exemplu și a ne crea singuri contextul de evoluție socială.

Media 10: Ce iubești la România?

Luca Ştirbăț: Oamenii și potențialul. Oamenii pentru că sunt așa de diverși și de încăpățânați, conduși de propriile crezuri. Potențialul pentru că avem atâta loc de creștere, trebuie doar să vrem, și simt că generația mea este una din cele care va profită de acest lucru.

“Este momentul să ne implicăm”

Media 10: Mulți tineri se simt descurajați, dezorientați. Ce le-ai spune dacă te-ai află cu ei în oraș la un suc?

Luca Ştirbăț: Le-aș recomanda să facă un pas în spate și să se uite în oglindă, obiectiv. Să înțeleagă care sunt avantajele și dezavantajele personale, iar după aceea să facă un pas înainte, în lumina reflectoarelor, să accepte cine sunt și cum gândesc și să vadă ce schimbări pot face la ei înșiși pentru o societate mai bună.

Media 10: Ești tânăr și ambițios. Deja ai în lucru alt proiect inovativ pe piața din România?

Luca Ştirbăț: Întotdeauna am un proiect în lucru :D. Ideile vin și pleacă, ce contează cu adevărat este implementarea, și sper că voi avea ocazia să implementez cât mai multe din ideile mele în timpul facultățîi ( The Entrepreneurship Academy ) ce vor ajută la dezvoltarea României.

MESAJ PENTRU REDACŢIA MEDIA10

Pentru Media10, mesajul meu este să priviți dincolo de aparențe, să faceți diferența între o părere și un adevăr de necontestat și să mergeți cu sufletul deschis către noi oportunități de creștere. Și, că întotdeauna, mult succes! <3

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Dolj: „Stabilirea tratamentului pe rețelele de socializare și grupuri de mămici, o mare greşeală”

Next Post

Prima zi de grădiniță. Rechizite necesare – sfatul educatorului

Related Posts
Verified by MonsterInsights