Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Dolj: „Stabilirea tratamentului pe rețelele de socializare și grupuri de mămici, o mare greşeală”

Românii aleg să ia medicamente de cele mai multe ori după ureche și la fel se administrează și copiilor. Statisticile din industria farmaceutică arată că 73% dintre români îşi administrează singuri medicamente. Aproape în fiecare familie există obiceiul de a face un mic depozit de medicamente. Românul a deprins această mentalitate din perioada în care multe produse nu se găseau ușor pe piață. Rezistența la antibiotice a crescut și este o puternică amenințare pentru sănătatea românilor. 

Într-un interviu acordat Media10, Felicia Ciulu-Costinescu, farmacist primar și vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Dolj vorbește despre cum trebuie administrate medicamentele, la ce temperaturi trebuie păstrate, ce rău pot provoca dacă sunt luate fără recomandarea unui medic. 

Media10: Unul din șase români a luat, în ultimul an, antibiotice „după ureche”, arată cel mai recent studiu de specialitate realizat de Cult Market Research. Cât de gravă este această practică, mai ales că aceste obiceiuri greșite se moștenesc?

Felicia Ciulu-Costinescu: Într-adevăr, România este un stat în care se consumă în exces antibiotice. Este un subiect complex. În primul rând trebuie stabilit dacă afecțiunea este virală sau bacteriană. Cu toții știm expresia ”ce nu te omoară te face mai puternic”, astfel încât dacă tratamentul este “după ureche” riscăm că rezistența la antibiotice să se instaleze foarte repede.

„Cel mai corect este ca mămicile să consulte un specialist în orice situație”

Media10: Cel mai des, femeile sunt cele care se tratează fără să consulte medicul. Sunt și mămici care își tratează copiii după “sfaturile băbești”. Care sunt pericolele la care se expun?

Felicia Ciulu-Costinescu: Aceste sfaturi nu au o baza științifică, sunt în cel mai bun caz niște adjuvante. Există și cazuri în care “sfaturile din bătrâni” pot face chiar rău. De exemplu, împachetări cu țuica sau alcool sanitar în febră. Un alt trend este stabilirea diagnosticului și a tratamentului pe rețelele de socializare și grupuri de mămici, lucru total greșit.  Cel mai corect este ca mămicile să consulte un specialist în orice situație și să nu pună în pericol sănătatea copiilor.

„Administrarea tetraciclinei la copiii până în șapte ani duce la distrugerea mugurilor dentari”

Media10: Abuzul de antibiotice duce la creşterea rezistenţei unor bacterii mortale. Întalniți frecvent cazuri de copii care răspund greu la anumite tratamente din această cauza?

Felicia Ciulu-Costinescu: Am întâlnit frecvent cazuri în care copiii, chiar bebelușii au fost tratați fără a fi făcută în prealabil o antibiogramă, o urocultura. Din păcate, se ajungea la situația în care infecția nu mai răspundea nici măcar la cefalosporine injectabile. Rezistența bacteriană este ceva care trebuie luat în serios. De asemenea, dacă afecțiunea este virală și se administrează antibiotic, nu numai că acesta nu are nici un efect, dar antibioticul dezechilibrează flora intestinală, instalându-se astfel diareea sau constipația.

Media10: Ce efecte adverse pot avea asupra copilului antibioticele ce nu sunt prescrise de un medic?

Felicia Ciulu-Costinescu: După cum spuneam, se poate instala rezistența bacteriană, astfel încât pentru aceeași afecțiune apărută ulterior, medicamentul să nu își mai facă efectul. De asemenea, dacă nu se consulta specialistul, copilului i se pot administra medicamente în doze prea mari, sau subdozat, antibiotice care pot da efecte foarte grave și ireversibile. Exemplu administrarea tetraciclinei la copiii până în șapte ani duce la distrugerea mugurilor dentari, administrarea chinolonelor la copii afectează dezvoltarea normală a cartilajelor etc.

„Medicamentele trebuie ținute departe de accesul copiilor”

Media10: Sunt mulți părinți care la începutul toamnei încep să administreze copilului diverse suplimente alimentare sau vitamine pentru a”crește imunitatea”. Cât de corect este să procedeze așa?

Felicia Ciulu-Costinescu: În statistica medicală nu sunt încă suficiente studii care să ateste exact efectul acestor suplimente. Însă, nu este greșit dacă înaintea intrării în colectivități copilului i se administrează suplimente precum vitamina C, propolis, echinaceea.

Media10: Cum trebuie păstrate medicamentele în casă, trebuie ținute la o anumită temperatura?

Felicia Ciulu-Costinescu: Medicamentele trebuie ținute departe de accesul copiilor. Trebuie păstrate ferite de lumina directă a soarelui, ferite de umiditate și căldură. Temperatura optimă de păstrare este până în 25 de grade, dacă pe cutie nu se specifică 2-8 grade. În acest caz se țin la frigider.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Overnight Hairstyles: Because There Is Life Outside The Hot Rollers

Next Post

Salvatori pe două roți. Tinerii care inventează viitorul

Related Posts
Verified by MonsterInsights